Residència CACiS El Forn de la calç
Projecte artístic: Resiliències silvestres. Biodiversitat local i coneixements comunitaris
El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat a Calders, comarca del Moianès de la Catalunya central, presenta estratègies creatives sobre qüestions ecològiques per repensar ecoestèticament les polítiques de desenvolupament econòmic. Amb propostes on es relaciona l’art, la natura i la bioesfera, per contribuir a la transformació urgent de les nostres pràctiques de consum. El treball interdisciplinari que es desenvolupa des del CACiS posa l’accent sobre el missatge i la visió crítica que les pràctiques artístiques aporten sobre els reptes climàtics i mediambientals de l’actualitat.
En el projecte Terra, Teca, Traca CACiS treballa amb l’artista Marco Ranieri amb qui ha fet altres projectes en els darrers anys.
Marco Ranieri centra el seu treball en la transformació de l’experiència de la Natura en art.
“RESILIÈNCIES SILVESTRES. Biodiversitat local i coneixements comunitaris” és una recerca artística a partir del reconeixement botànic i ecosistèmic de CACIS el Forn de la Calç i dels seus voltants, identificant les plantes més significatives en relació als sabers i coneixements tradicionals i els principals usos de sòl, presents i passats. Aquest projecte estudia la biodiversitat des d’una perspectiva ecològica, agrícola i artística posant en valor la riquesa biològica, estètica i cultural que deriva d’aquesta.
Durant la residència s’han dut a terme també accions poètiques i performatives vinculades amb la biodiversitat vegetal local i l’especificitat agrícola d’aquest territori.
“1m2″ és un procés d’indagació artística que a través de la instal·lació i la fotografia assenyala i posa en valor la biodiversitat del mosaic agrícola-natural del bosc mediterrani, que pot arribar a acollir més de setanta espècies per metre quadrat, enfront de la uniformitat dels monocultius.
Sobre les dinàmiques d’expansió i recessió vinculades a les pràctiques agrícoles industrials capitalistes versa l’acció “pa per a nodrir la terra”. La paraula “pa” conté moltes paraules, símbols, conceptes: la casa, la llar, la terra, el treball, la llavor, la pluja, el sol, l’esforç, la sega, la pedra, el foc, la lluita pagesa, la sobirania alimentària, créixer, estimar, nodrir, cuidar. El pa ha sigut i és l’aliment base del menjar de la conca mediterrània. En 2020, solament a Espanya, s’han produït 8 milions de tones de blat, i quasi la totalitat de la producció deriva de superfícies cultivades segons l’agricultura industrial, suposant la pèrdua de les espècies espontànies que estableixen associacions i sinergies amb els cereals. Normalment nosaltres cultivem la terra per a obtenir les llavors de les quals nodrir-nos. Extraiem del sòl els recursos necessaris per a la nostra alimentació. L’acció “pa per a nodrir la terra” és a canvi una acció de restitució: aquest pa retorna a la terra les llavors d’aquelles plantes que haurien d’estar, però a causa dels biocides utilitzats en l’agricultura industrial, han desaparegut, o ho estan fent. Roselles, veçots, pesoleres, alfals, camamil·les, margarides, groguets, dents de lleó, trèvols, malves i mentes tornaran a brollar en els marges i terrenys en desús després d’aquesta acció de restitució.
Per la realització d’aquest treball Marco Ranieri durant els mesos de maig i juny d’aquest 2021 va treballar amb la Fundació L’Era com a productor local, amb Elena Sisto i Xenia Torras i va gaudir de la col·laboració científica de Rosa Binimelis de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVIC i de la Xarxa de Soberania Alimentària de la Catalunya Central.
Fitxa
El treball de Marco Ranieri té com a subjecte la biodiversitat present en el territori i els coneixements comunitaris vinculats a aquesta biodiversitat.
Agents implicats:
- Residencia: CACiS El Forn de la calç / https://cacis.elforndelacalc.cat/
- Artista: Marco Ranieri / http://marcoranieri.org/
- Productor local: Fundació l’Era / https://associaciolera.org/ amb Elena Sixto / https://terraviva.cat/
- Assessora científica: Rosa Binimelis
Dissabte 27 de novembre de 11:00 a 13:30
Nau Bostik – c/ Ferran Turné 11, 08027 Barcelona
Resiliències silvestres: biodiversitat i coneixement local
- 11:00-13:00 Deriva botànica-artística per la Sagrera amb la participació de Marco Ranieri, artista visual, i Elena Sixto de l’associació l’Era.
- 13:00 -14:00 Visita a l’exposició de l’artista Marco Ranieri